Mało kto wie, ale dieta ketogeniczna to z założenia dieta lecznicza. Jest ona jedną z najbardziej skutecznych metod leczenia padaczki lekoopornej u dzieci, jednak w ostatnim czasie zyskała na popularności jako dieta odchudzająca. Czy słusznie?

Na czym polega dieta keto?
Dieta ketogeniczna (ketogenna) to wysokotłuszczowa restrykcyjna dieta, w której drastycznemu ograniczeniu podlegają węglowodany- pieczywo, kasze, makarony, owoce. W przeciwieństwie do tradycyjnej, zbilansowanej diety stanowią one około 50% spożywanego pożywienia, pozostałe 30-35% to tłuszcze, a 15% białka. W diecie ketogenicznej proporcje te są całkowicie inne. Dominującym składnikiem diety, bo aż 80 – 90% codziennego menu mają stanowić tłuszcze, a białko i węglowodany razem zaledwie 10 – 20%. Podstawą diety ketogenicznej jest założenie, że przy braku węglowodanów, organizm pozyska energię z innych źródeł, w tym wypadku będą to ciała ketonowe, które powstają przy procesie rozpadu tłuszczów.
Co można jeść na takiej diecie?
- mięso, głównie czerwone, wieprzowina, drób
- ryby, najlepiej tłuste morskie. Owoce morza
- jaja
- tłuszcze w każdej postaci: oleje, awokado, masło, majonez
- orzechy i pestki
- warzywa, oprócz strączkowych i okopowych

A czego unikać?
- pieczywa
- makaronu
- ryżu
- kasz
- Owoców (te można spożywać okazjonalnie. Dozwolone są te, o niskiej zawartości węglowodanów: maliny, borówki, jagody)
- słodyczy w każdej postaci
- cukru, miodu, syropów
- słodkich napoi
- alkoholu

Jak działa taka dieta?
Gdy spożywamy posiłki zawierające węglowodany, do naszego krwiobiegu uwalniana jest glukoza. Zostaje ona częściowo pobrana przez komórki, a częściowo odkłada się w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach. Glikogen stanowi zapas energii dla organizmu, z którego w miarę zapotrzebowania uwalniana jest glukoza.
W sytuacji, gdy z diety wyeliminujemy całkowicie węglowodany, zasoby glikogenu obniżają się a po 10-12 godzinach ulegają wyczerpaniu. Dlatego po kilku dniach stosowania diety ketogenicznej, metabolizm ulega przestrojeniu i naszym głównym paliwem stają się ciała ketonowe.

Zalety diety keto
Wiele osób twierdzi, że ograniczenie węglowodanów jest złotym środkiem do utraty masy ciała. Jednak węglowodany “nie tuczą”, a jedyne, co powoduje zwiększenie masy ciała to dodatni bilans kaloryczny– czyli sytuacja, w której jemy więcej, niż potrzebujemy. W związku z tym, jakie są zalety?
- może być z powodzeniem stosowana w leczeniu padaczki lekoopornej
- może stanowić uzupełnienie terapii onkologicznej
A wady?
- zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego może skutkować zaparciami, a także zwiększonym ryzykiem niektórych chorób np. raka jelita grubego
- możliwe są niedobory niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B
- nieświeży oddech towarzyszący ketozie
- zbyt duże spożycie tłuszczy nasyconych, cholesterolu, co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
- częsta nietolerancja diety bogatotłuszczowej. Mogą pojawić się bóle brzucha, refluks (zgaga), wymioty, wzdęcia i zaparcia, które stanowią istotny problem u ok. ¼ osób
Czy warto stosować dietę ketogeniczną?
Tak jak wszystkie diety, które ograniczają spożycie wybranych składników, dieta ta jest niedoborowa, a możliwa utrata masy ciała wiąże się jedynie z ograniczeniem spożycia pożywienia, cukrów prostych i ujemnym bilansem kalorycznym. Jak zawsze polecamy zdrowy rozsądek i przypominamy o zasadach zdrowego odżywiania, które pozwolą nam się cieszyć zdrowiem i szczupłą sylwetką.